Nepodceňujte výšku dlažby

Při plánování prostoru kolem domu bychom měli o betonových prvcích uvažovat komplexně, z hlediska estetického i funkčního. Důležitým faktorem je proto mj. tloušťka dlažby.

Kameny pro čistě pochozí plochy se svou výškou, chcete-li tloušťkou, výrazně liší od dlažby pro místa, která jsou určená pro pojezd či stání vozidel. Při nízkém zatížení u rodinných domů si někdy vystačíme se 4cm dlažbou, naopak při vysokém až extrémním náporu např. nákladních vozidel potřebujeme 10–16cm kameny, s ohledem na jejich velikost a podloží.

U rodinných domů jsou nejběžnější a nejpoužívanější dvě varianty dlažby, 6cm a 8cm. Menší zmíněná výška je vhodná pro místa jako jsou terasy, okolí bazénů nebo chodníčky. Taková dlažba naprosto bez problémů zvládne obvyklé zatížení, je plně pochozí a vhodná pro umístění zahradního nábytku, terasových i bazénových doplňků. Není určena k pojezdu, ale pokud na ni nezbytně potřebujete vjet osobním autem, odolá i tomuto náporu. Mělo by to být ale opravdu jen výjimečně.

Pokud potřebujete pojezdovou dlažbu k přípravě parkovacího stání nebo příjezdové cesty, je třeba přidat další 2 cm. Právě 8cm dlaždice snadno odolají hmotnosti vozidel se zatížením až do 3,5 t, a to i při častém používání. Takže jsou pro potřeby rodinného domu ideální. Výjimkou jsou velkoformátové dlaždice, které jsou k poškození náchylnější. Pak je vhodné sáhnout po vyšší variantě. Za výběrem špatné dlažby často stojí snaha ušetřit. Čím jsou totiž dlaždice nižší, tím jsou levnější. Jenže snesou také podstatně menší zatížení. A tak je možné, že později spláčete nad výdělkem, protože nižší a levnější dlažba z důvodu příliš vysokého zatížení popraská a nebude pěkná ani funkční. Proto, pokud si nejste jisti, jakou výšku použít, doporučujeme sáhnout po dlažbě 8 cm.

Tip, jak si výběr zjednodušit

Český výrobce betonových prvků BEST, a. s. se snaží svým zákazníkům výběr usnadnit a ve své akční nabídce nabízí dlažbu obou nejoblíbenějších výšek za stejnou cenu. V dubnu tak můžete zakoupit moderní dlažbu BEST BELEZA 8 cm za cenu 6 cm. Jedná se o elegantní dlažbu větších formátů v sestavě 3 kamenů, která se hodí na terasy, chodníky, příjezdové cesty i dvory. V nabídce je mnoho povrchových úprav a barev typu colormix, které jí dodávají atraktivní vzhled. 

Když zvolíte BEST BELEZA 8 cm, nebudete muset řešit, jakou tloušťku použít k bazénu nebo před garáž, je vhodná na všechny běžné pojezdové i pochozí plochy. Navíc dodržíte jednotný styl a vyvarujete se i možných barevných rozdílů, které se u různých výšek stejné dlažby mohou objevit. Odměnou bude dokonalé okolí domu, které vydrží po mnoho let.