Dlažba podpoří kouzlo každé zahrady

Nenahraditelným prvkem v zahradní architektuře je dlažba. Bez ní bychom se těžko obešli, ať už se jedná o terasy, cestičky nebo parkovací stání. Její využití je široké a různorodé, a to díky její odolnosti, estetickému vzhledu i snadné údržbě.

Je nejen ideálním povrchem pro umístění zahradního nábytku na místech, kde chceme odpočívat. Umožňuje také oddělení jednotlivých částí zahrady, což dává prostoru osobitý a jedinečný vzhled. Dlažba vytváří pevné hranice jednotlivým zónám, trávníkům a záhonům. Pokud máme naopak příliš rozsáhlé dlážděné plochy, vhodně je pak doplní a zútulní ostrůvky zeleně či kvetoucích rostlin. Zkrátka, je vždy velmi vhodné uvažovat o kombinaci živých rostlin s trvalou krásou dlažby.

Nyní, po zimním období, je potřeba vydlážděné plochy očistit, především od povrchových nečistot a mechu. V případě, že máme instalovanou dlažbu s hloubkovým ošetřením, např. od firmy BEST, máme napůl vyhráno. Vystačíme si s vysokotlakovým čističem, se smetákem, případně fukarem nebo průmyslovým vysavačem. Vyčištěnou dlažbu je pak v některých případech vhodné i opětovně zapískovat a naimpregnovat.

Jaro je vhodným časem také pro úpravu a založení záhonků v okolí dlážděných ploch. Vhodně vybrané rostliny dokreslí atmosféru prostoru, dodají mu lehkost a vzdušnost, a krásně kontrastují s pevnými liniemi betonu. Při založení záhonů je důležité zvolit rostliny, které jsou vhodné pro dané prostředí. Některé druhy, např. kvetoucí trvalky a okrasné traviny, jsou dekorativní a pěkně doplňují dlažbu svými barvami a tvary. Jiné zase mohou splňovat i praktický účel, skvěle se třeba hodí bylinky v okolí kuchyně nebo grilovacího místa.

Je mnoho možností, jak propojit dlážděné plochy se zahradou. V některých případech použijeme obrubníky, jindy palisády, anebo zvolíme přirozené napojení bez viditelných bariér. Díky variabilitě betonových dlažeb můžeme vše přizpůsobit svým představám. Cílem je vybudovat živou zahradu, plnou rozličných vůní, motýlů, včel… Takřka vše je dovoleno. Strom uprostřed terasy? I to je možné.

Jednoduše řečeno, když si s využitím dlažby pohrajeme a osázeným místům věnujeme náležitou péči, získáme vysněný svět.

Bohatou inspiraci najdete na stránkách předních výrobců dlažeb, doporučujeme Best.cz