Jak si správně navrhnout a spočítat plotové prvky BEST – LUNETA

Jedná se o stavebnicový plotový systém, který je tvořen z několika prvků navržených pro snadné použití při stavbě. Kromě základních typů pro běžné zdi nabízíme také sloupkové, ukončovací a půlené prvky. Vždy jsou tvary navrženy tak, aby na sebe navazovaly a vše vytvořilo dokonalý celek.

BEST – LUNETA karamelová

Nyní vám ukážeme, kam se který prvek používá. Vezměte si k ruce papír, tužku, vaše zaměření a můžeme začít.

Sloupky a podezdívka

Začněte tím, že si rozpočítáte délku plotového pole, vzdálenost od sloupku ke sloupku. Délku plotového pole si přizpůsobte stavebnímu rozměru tvarovek. Např. když vychází pole na 2,3 m – počítejte 2,4 nebo 2,2 m. Sloupky budou navazovat na podezdívku a nevzniknou žádné dořezy. Samozřejmě celková délka nebude vždy ve skladebném rozměru, poslední plotové pole se tedy může lišit a prvky budete muset řezat. Většinou se začíná od branky nebo od nejvíce viditelného místa.

BEST – LUNETA přírodní

Podezdívku zakládáte na betonový základový pas. Samotný plot, respektive podezdívku začínáte tvarovkou LUNETA IV. Jedná se o koncový prvek stejně dlouhý jako základní prvky. Řadu navážete prvky LUNETA II, které jsou pohledové ze 2 stran, krátké strany jsou určené k napojení na další tvarovku. Je to nejběžnější prvek, ve výsledku jich tedy budete mít nejvíce. Další řadu začínáte polovičním prvkem LUNETA III. Pokud ji dáte do kraje plotu, vytvoří vám vazbu přesně v půlce spodní tvarovky. A opět pokračujete ve skládání prvků II. Na další vrstvu opět použijete krajový prvek IV. a opakujete spodní řadu. Většinou se dávají 2 až 3 řady, záleží na převýšení. Pokud je plot z části zahrnut zeminou, postupuje stejným způsobem, jen nezapomeňte dát za plot izolaci, případně drenáž.

Na sloupky se používají plotové prvky označené I. LUNETA I. je pohledová ze všech stran, můžete ji tedy umístit jakkoli.  Určitě je dobré sloupky provázat s podezdívkou armaturou a vylít betonem. Beton nevyplňujte do celé výšky poslední tvarovky, pod zákrytovou deskou musí zůstat prázdný prostor, aby plot po čase nepraskal. ZÁKRYTOVÉ DESKY můžete vybírat z různých variant – rovné, stříškové a sedlové. Rovné typy jsou dva – ZÁKRYTOVÁ DESKA I na sloupek, ZÁKRYTOVÁ DESKA II na podezdívku. Pokud je zapotřebí plotové prvky nebo zákrytové desky zaříznout, používejte k tomu pilu s diamantovým kotoučem. A důležité je myslet už i na plotové výplně a při stavbě sloupků vkládat úchyty potových výplní. V naší nabídce naleznete 2 druhy – dlouhý úchyt, který je určen pro plotovou výplň z obou stran sloupku a krátký, který je určen pro krajovou tvarovku a drží pouze 1 plotové pole.

plotový úchyt pro 2 plotové pole

Průběžná zeď bez sloupků

Pokud se rozhodnete pro stavbu plné zdi, doporučujeme zvážit posouzení statika. Především, pokud je zeď vysoká, z části zatížená zeminou, nebo v blízkosti rušné komunikace.

BEST – LUNETA přírodní

Stavbu zdi realizujete opět na připravený kvalitně založený základový pas. Začínáte krajovou tvarovkou LUNETA IV a následují průběžné tvarovky LUNETA II. Další řadu začínáte polovičním prvkem LUNETA III a opět následují průběžné tvarovky LUNETA II. Stejně tak končíte zeď krajovými a polovičními prvky.

Spotřebu můžete vypočítat také na m2, ale přesnější bude připravit si výkres, podle kterého vypočítáte kusy na délku zdi a kusy na výšku zdi, následně vynásobíte. Na závěr použijete zákrytové desky. Pokud vyberete rovný typ, na začátek a na konec použijte typ I, mezi ně počítejte ZÁKRYTOVÉ DESKY II.

BEST – LUNETA karamelová

Rohy se řeší pomocí prvků LUNETA IV (rohový prvek) a LUNETA II (navazující prvek)

BEST – LUNETA colormix arabica

Skladba pro kombinaci prvků LUNETA a LUNETA NÍZKÁ

BEST – LUNETA, BEST – LUNETA NÍZKÁ colormix arabica

Pokud si nebudete s výpočtem jisti, nebo plot vyžaduje složitější přípravu, pak neváhejte a oslovte nás, rádi s přípravou, výběrem i objednávkou pomůžeme.

Na blogu si můžete také přečíst návod, jak stavbu plotu zrealizovat.