Vytvořte si dokonalou moderní zahradu i ve městě

Krásná zahrada není jen o perfektním trávníku, jedinečná bude jen tehdy, když nabídne i jiné bonusy. Je několik prvků, které dělají zahradu jedinečnou a my vám poradíme, jak si vytvořit jedinečné místo ve městě.

BEST – STONE, barva colormix brilant

Ačkoliv by se mohlo zdát, že zahrady ve městě i na venkově mají mnoho společného, rozdíly bývají často propastné. Zatímco venkovní zahrada je často spojena s přírodním stylem, ve městě si můžete dovolit mnohem více formální kompozice. Velký rozdíl bývá také ve velikosti pozemku. V městských zahradách často vládne moderní materiál a minimalistické pojetí, což dělá zahradu nadčasovou a vyladěnou do nejmenšího detailu.

Představujeme vám prvky, které by v městské moderní zahradě neměly chybět.

Jednoduché geometrické tvary jsou pro moderní městskou zahradu typické. Pokud vám připadají až moc jednoduché, nenechte se odradit prvním dojmem. Na každé zahradě jich potřebujete kombinovat více, a pokud by třeba pergola nebo stolek určený pro rostliny byly „zatíženy“ dekorativními prvky, už by spolu moc dobře nesouzněly. Co se týče barevnosti, je určitě dobrou zprávou, že nemusíte nutně volit jen ryze přírodní odstíny. Např. velmi dobře působí kombinace antracitové barvy s prvky v teplých odstínech.

BEST – GIGANTICKÁ, přírodní Metropol

Posezení je základ obytné funkce zahrady. V městských částech s hustou zástavbou rodinných domů budete možná trochu bojovat s nedostatkem soukromý, proto bude dobré promyslet, kam posezení vůbec umístit. Zatímco v přímé návaznosti na dům oceníte dobrou dostupnost např. do kuchyně, ve stinném koutu zahrady bude výhodou určitá izolace od okolí.

BEST – ATRIO, barva colormix etna

Zahradní cesty a zpevněné plochy by měly být při vymýšlení podoby zahrady tím prvním, nad čím se zamyslíte, právě ony totiž rozhodnou o tom, jak snadno se budete po pozemku pohybovat za deště i při sněhové nadílce. Na jejich ploše nešetřete hlavně v okolí domu, dále do zahrady už ale buďte opatrní. Nadměrné zadláždění zahradě nepřidá na kráse. Do užitkové zahrady nebo k posezení dál od domu se totiž pohodlně dostanete i po nášlapných kamenech položených do trávníku.

BEST – VALEA, barva přírodní

Soukromí je jedním z nejčastěji řešených témat. Jen málokdo má to štěstí, že je jeho zahrada velká a dostatečně odcloněná od okolí. Nejjednodušším a stálým řešením bývají stěny z betonových prvků. I když nabízejí i různá barevná provedení, ne vždy je betonový plot správnou volbou. Mnohdy i živé ploty z jediného druhu dřeviny působí fádně. Zajímavější podívanou připraví správně zvolené kvetoucí keře, které se mění s ročním obdobím.

Rozkvetlé výsadby oživí úplně každou zahradu. I když by měla být moderní městská zahrada založena spíše na minimalistických základech, barevné zpestření si rozhodně neodříkejte. I jediný trvalkový záhon dokáže úplné zázraky. Malý pozemek se ale nesnažte celý položit do nejpestřejších barev, základem by měla zůstat zelená barva.

Vhodnými doplňky mohou být také květináče a vyvýšené záhony, které zjednoduší péči o rostliny a zároveň dají zahradě formálnější charakter. Zahradu můžete doplnit také uměleckými prvky nebo přírodními prvky, jako jsou např. kamenná pítka. S výzdobou to však nepřehánějte, zbytečný „romantický“ vzhled modernímu minimalismu jednoduše nesedí.

Zdroj: časopis Můj dům, březen 2022