Čištění vápenného výkvětu na dlažbě

 Ještě před samotným čištěním je nutné zjistit příčinu a charakter skvrn. Může se jednat o běžné zašpinění (např. zašlapaná hlína, skvrny od spadaného listí …) – v tomto případě postačí prostor očistit vysokotlakým čističem. Čím silnější proud nebo častější čistění, tím lepší výsledek.

Velmi častým jevem u betonové dlažby jsou vápenné výkvěty.

Tyto výkvěty snadno poznáte – jedná se o bílé nepravidelné mapy, které se mění v závislosti na počasí. Nejčastěji se objevují v období se zvýšenou vlhkostí a většinou samovolně zmizí působením běžných klimatických vlivů. Důvodem bývá chybně vytvořené podloží – pokud se voda pod dlažbou nemůže správně vsakovat, působí na dlažbu trvalá vlhkost a způsobuje v ní chemickou reakci. Nejedná se o narušení fyzikálně mechanických vlastností, ale nepůsobí příliš esteticky.

Takže, pokud nechcete čekat, až se výkvět časem vytratí, můžete sáhnout po chemických přípravcích.

Pozor: platí to pouze pro dlažbu, která není lakovaná!

Postup práce

  • povrch je nutné očistit od běžných nečistot
  • následně plochu namočte, stačí dostatečně polít vodou, aby se nenarušila pigmentace dlažby
  • aplikujte přípravek dne návodu výrobce:

Dopručujeme přípravek Fortisil Cleaner od spoleřnosti Stachema. Můžete si koupit litrové nebo 5 litrové balení. Spotřeba je cca 0,15 – 0,40 litru na m2 dlažby. Přípravek není nutné ředit vodou, ale pokud někdo chce i to je možné, jen je třeba dodržet postup a lít prostředek do vody, nikoli opačně.

Přípravek se nanáší celoplošně, aby následně nevznikaly rozdíly.

Naneste FORTESIL CLEANER na znečištěný povrch (štětcem, nalitím, molitanovou houbičkou apod.) a nechte působit. Výrobek nesmí při aplikaci zaschnout!

  • zakartáčujte měkkým kartáčem – pro velkou plochu doporučujeme použít rotační elektrický kartáč. Pokud by se jednalo o masivní hloubkové výkvěty, můžete použít tvrdý či ocelový kartáč, který naruší povrch do hloubky. Po odstranění nečistot povrch důkladně omyjte vodou. Dle potřeby aplikaci opakujte až do úplného rozpuštění nečistot.
  • následně doporučujeme ošetřit plochu impregnací nebo pečetícím nátěrem/nástřikem. Doporučené přípravky opět naleznete na stránkách firmy BEST. 

Doporučujeme přípravek REPESIL AQUA od společnosti Stachema. Nevytváří lesklý povrch a nemění vzhled materiálů. Přípravek se aplikuje na suchou a čistou dlažbu pomocí houbičky, štětce nebo stříkáním. Přípravek se neředí a aplikuje se maximálně ve dvou vrstvách (může docházek k tvorbě lesklých míst). Doba zasychání je závislá na klimatických podmínkách, nátěr je proschlý během několika hodin. Po aplikaci je nutné chránit před deštěm 24 hodin. Výrobek je možné aplikovat za teplot podkladu a vzduchu vyšších než 5 °C. Je nutné, aby teplota neklesla pod 5 °C ani během zasychání.

  • pokud se během čištění vyplavil zásypový písek, doporučujeme po zaschnutí znovu zapískovat a důkladně zamést.

Závěrečné doporučení

Před vlastním čištění dané plochy je nutné si uvědomit, že povrch s největší pravděpodobností nebude nikdy vypadat jako nový. Buď bude vyčištěná plocha světlejší nebo tmavší než okolí v závislosti vyskytujícím se znečištění a použitých přípravcích. Proto je vhodné vždy pracovat v určitých segmentech ploch a využívat jejich přirozeného dělení.

Pokud si na čištění netrváte sami, doporučujeme kontaktovat specializované firmy, které se zabývají čištěním betonu. Tyto společnosti mají většinou velké zkušenosti s různými typy znečištění, postupy i přípravky a jejich praxe Vám zajistí požadovaný výsledek.