Připravte se na zimu

Letní sezóna, kdy si užíváme sluníčko na terase, u bazénu nebo pod pergolou, už je za námi a my bychom měli připravit zahradu na zimu. Doporučujeme dlažbu očistit od spadaného listí, nánosů hlíny a dalších nečistot, které na dlažbě ulpívají během podzimního období. Pozornost si zaslouží i plotové prvky, kde doporučujeme zkontrolovat, zda není někde prasklina nebo poškozený silikon. I když jsou všechny betonové výrobky mrazuvzdorné, voda, která se do tvarovek dostane, může způsobit narušení betonu.

Sůl nebo ekologický zimní posyp?

Na zimu by se měli připravit především správci komunikací, vedení bytových družstev, majitelé provozoven, provozovatelé parkovišť a všichni ostatní, kteří mají zodpovědnost za stav cest ve svém okolí. I když už zimy nejsou tak tuhé, jako dřív, zimní údržbu chodníků a dalších komunikací bychom neměli podceňovat. Předejít nehodám a úrazům na omrzlých komunikacích lze pomocí různých zimních posypů. Vybírat můžeme ze skupiny chemických posypů a inertních (zdrsňujících) posypů.

BEST CHODNÍKOVÁ DLAŽBA, barva colormix etna

Chemické posypy

Chemické posypy působí na ledovku i sníh a způsobují za optimálních podmínek jejich tání. Dlouhodobým používáním bylo zjištěno, že nejvhodnějších chemickým prostředkem je chlorid sodný, tj. běžná posypová i kuchyňská sůl. Důvodem je nízká cena a ekologická šetrnost. I když jsou všechny dlažby BEST vyráběny v nejvyšší třídě odolnosti proti chemickým rozmrazovacím látkám XF4, dodržujte správné množství, aby nedošlo k poškození kvality betonu. Dle vyhlášky č. 104/1997 Sb. je nutné dodržet dávkování – maximálně 10 g soli na 1 m2.

Inertní posypy

Inertní posypy mají za úkol zabránit podkluzování na ledu či sněhu tím, že zdrsní kluzký povrch a zvýší tření. Často se pro tyto účely používá štěrk, my však doporučujeme zvolit mnohem výhodnější variantu. Vybírejte z produktů, které obsahují drcené 100% přírodní keramické kamenivo. Díky své maximální zdravotní nezávadnosti je bezpečný pro člověka, zvířata i zeleň. Keramický štěrk je svou povahou ideální pro ošetření komunikací historických center měst, pro použití v blízkostech zdrojů pitné vody, v parcích, u rodinných domů, apod. Je také velmi šetrný ke karoseriím aut i k ošetřeným plochám samotným. Navíc je lehčí, až 3,5krát vydatnější, neucpává kanalizace a po zimě se mnohem snadněji uklízí. Je účinný až do -15°C a při tání vzlíná na povrch. Nemusí se tak často dosypávat.

Kromě posypu je důležité také pravidelné odstraňování sněhu a šetrné seškrabování námrazy. Nikdy led neodsekávejte, můžete tím dlažbu poškodit. Používejte pouze dřevěná či plastová hrabla.

Zimní období nejčastěji odhalí chyby, kterých se mnozí dopouští při pokládce. Chybně připravené podkladní vrstvy, nedostatečné odvodnění a hutnění, to vše může znamenat narušení podloží a poškození dlažby. Proto nepodceňujte přípravu, ať nemusíte dlažbu pokládat na jaře znovu.