Palisády v zahradě jsou účelným i estetickým doplňkem

Převýšení v zahradě představuje mnohdy problém, ale když se dobře zvolí opěrné prvky, zahrada získá originální vzhled a zaujme mnohem víc než rovný terén. Využít můžete různé opěrné prvky, ale velkým pomocníkem jsou právě betonové palisády. Výhodou těchto prvků je pevnost, trvanlivost a mrazuvzdornost.

BEST – PALISÁDA STONE, barva colormix brilant

Prvním krokem při výběru palisády je zaměření terénu. Podle naměřené výšky si volíte výšku palisády. Vždy počítejte, že 1/3 výšky palisády musí být zakotvena v betonu. Pokud si uvedeme příklad, při převýšení terénu 60 cm vybírejte z nabídky palisád, které jsou vysoké alespoň 90 cm.

BEST – PALISÁDA MASIV, barva červená

Na výběr jsou kromě výškových variant i různé tvary, barvy a povrchy. Nejmenší palisády s výškou 40 cm jsou vhodné na olemování chodníků a záhonů s minimálním převýšením. Často se vybírají palisády s kruhovým tvarem, díky nimž můžete vytvářet různě vlnité a obloukové lemy. Mezi takové palisády patří BEST – PALISÁDA RONDELA nebo BEST – PALISÁDA PREMIUM.

BEST – PALISÁDA PREMIUM, barva červená

Naopak vysoké palisády jsou armované a pevné, aby odolaly tlaku zeminy. Vybírat můžete palisády s obdélníkovým, čtvercovým i kruhovým půdorysem (např. BEST – PALISÁDA KADENT, URIKO nebo MASIV)

BEST – PALISÁDA KADENT, barva přírodní

Další možností mohou být palisády s rustikálně opracovaným povrchem. Štípaná struktura dodává palisádě přirozený vzhled, a proto se výborně hodí do zahrad, kde chcete klasický beton utlumit a naopak zvýraznit přírodu. BEST – PALISÁDA STONE je nabízena v jemných barvách colormix sand a colormix brilant a navíc může být doplněna schody nebo plotovými prvky ve stejném provedení.

BEST – PALISÁDA STONE, barva colormix sand

Postup při realizaci

V místech, kde chcete palisády umístit, vyhloubíte rýhu. Hloubku zvolíte podle výšky vybrané palisády nebo podle terénu, který chcete s palisádou zarovnat (nejméně však 1/3 výšky palisády). Do výkopu nasypete zavlhlý beton třídy C12/15, beton by měl vytvořit podloží o síle cca 8-10 cm. Souběžně s osazováním palisád se provádí i betonová opěra. Při osazování palisád je třeba respektovat jejich kónický tvar, který vyplývá z technologické nutnosti při výrobě. Rovnoměrné a svislé osazení palisád je účelné zabezpečit dočasným vyklínkováním. Po vytvrdnutí betonu se za palisády umístí izolační folie, případně drenáž. Nakonec se dorovná terén do potřebné výšky.

Příklady použití palisád jako únosného prvku

Palisády můžete použít i na schody

Palisády lze v kombinaci s dlažbou použít pro výstavbu venkovních schodišť, případně pro vytváření nejrůznějších přechodových stupňů a kaskád. Palisády tvoří vždy podstupnici schodišťového stupně. Stupnice schodišťového stupně je provedena z dlažby. Celé schodiště je pak většinou ohraničeno schodišťovou zídkou vytvořenou také z palisád.

Příklad použití palisád pro vytvoření schodiště
BEST – PALISÁDA PREMIUM, barva karamelová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *